A kaparófáról röviden

Ne aggódjon a kedves olvasó, mielőtt még boldog macskatulajdonossá váltam volna, magam sem tudtam sokat a fentebbi kifejezés valódi jelentéséről. Először leginkább egy gereblye jutott eszembe a róla, később, indokolatlan módon egy lapát, végül pedig egy kapa. Nos, ha úgy vesszük nem is jártam annyira messze az igazságtól. Mindenesetre a legjobb barátnőm jól kinevetett, amikor viszonylag hosszan kifejtettem a gondolataimat a kaparófáról, mikor annak jelentése után érdeklődött. Nem támogatott a macskatartásban. Akkor nem értettem, de mostanra jobban átérzem az aggodalmait. Igenis fel kell készülni a macskatartásra. Ennek az előkelő állatfajnak is lehetnek igényei, nemcsak a macskáknak. Nem olyan bonyolult dolog ez, mint később megtudtam. A kaparófa egyszerűen egy olyan eszköz, amin a macskák koptathatják a körmeiket, a drága bútoraink helyett.

Mikor van szükség kaparófára?

A kaparófa minden doromboló szerzetnek természetes igénye. Szükségük van valamire, amin kiélezhetik a karmaikat, hogy lekoptathassák a felesleges szaruszövetet. Általában azt mondják, berendezési tárgyaink érdekében, legjobb, ha már kölyökkorukban elkezdjük terelgetni cicánkat a helyes úton, azaz a kedvelt tárgy használata felé, de persze egyéni esetek mindig előfordulhatnak. Véleményem szerint azonban, az állat helyes fejlődése érdekében majdnem minden esetben érdemes beszereznünk egyet.

A kaparófa hossza

A kaparófa használata közben a macskák általában élvezik, ha kinyújtózhatnak, emiatt érdemes olyat beszereznünk, ami hosszabb, mint a macskánk testhossza, ha az a hátsó két lábán áll. Vannak olyan négylábúak is, akik a vízszintes tárgyak kaparását részesítik előnyben, ilyenkor kaparódeszkáról beszélhetünk. Ez azonban talán ritkábban előforduló eset.

A kaparófa fajtái

  • Talált kaparófa

Egyesek szerint akár egy vastagabb faág is megfelelhet a fentebb említett céljainknak, de talán mégsem ez a legcélszerűbb megoldás, ha lakásunkat szeretnénk a praktikusság és a kellemes légkör szellemében berendezni. Egyrészt, valószínűleg rontaná az összképet, másrészt több piszokkal járna és rövidebb időközönként lenne szükség a cseréjére.

  • Kézzel készített kaparófa

Az ügyesebb kezűek hajlandóak akár maguk is összeeszkábálni egyet a szent cél érdekében, ezt azonban csak szülők, vagy legalábbis nagykorú felnőtt felügyelete mellett, szakképzett orvos jelenlétében javasolnám. Érdemes az anyagköltség, a megvalósításba fordított energia, illetve a büszkeségünkön eshető csorba mértékét figyelembe venni, ha az elkészült mű esetleg mégsem úgy sikerülne, ahogy azt korábban kaparófákkal szegélyezett álmainkban élesen magunk előtt láttuk.

  • Vásárolt kaparófa

 Méretük és kinézetük alapján könnyedén elkülöníthetőek. Van kicsi, közepes és nagy kaparófa. Illetve ronda, ocsmány, elfogadható, szemet gyönyörködtetően szép, és megdöbbentően ronda darabok is. Az adott tárgy széles skálájú kínálatát találhatjuk meg az interneten, a való életben pedig az átlagosnál nagyobb bevásárlóközpontokban megbújó szolid kinézetű kisállat-kereskedésekben. Utóbbinak előnye, hogy könnyebben ellenőrizni tudjuk az adott áru minőségét, a szakképzett eladók pedig valószínűleg minden általunk érdekesnek talált tárggyal kapcsolatos kérdésünkre rögtön képesek megadni a választ. Remélhetőleg mosolyogva. Előbbiről azonban nem szabad elhallgatnom, hogy manapság már egyes internetes portálok is képesek nagymértékben megkönnyíteni a dolgunkat, ha egy bizonyos összegnél nem szeretnék többet szeretett házi kedvencünk kaparási igényeinek kielégítésére költeni. Ha ebben a cipőben járunk, a népszerű oldal megtalálása után, egy nagyon egyszerű keresési funkció életre hívásával beállíthatjuk, hogy csak az általunk meghatározott feltételeknek megfelelő találatok kerüljenek a képernyőt mohón leső szemünk elé. Ezt a módszert alkalmazva könnyedén elkerülhetjük a túlköltekezést.

Kicsi lakásba nagy kaparófa?

Joggal teszi fel magának a kérdést a sok-sok apró lakásban, szobában élő állatbarát, hogy szűkös élettérben vajon hogyan fogja érezni magát az adott kis kedvenc. Sokan kétségbe vonják, hogy vajon a macskák kis térben is lehetnek-e boldogok. Szerencsére azonban, a cicák boldogságához nem feltétlenül a négyzetméterek mennyisége, hanem inkább a rendelkezésre álló hely kihasználásának a módja járul hozzá. A nagy, vagy több szintből álló darabok képesek egy úgynevezett „harmadik dimenziót” kínálni a cicáknak. A több szint lehetőséget nyújt az állatnak arra, hogy teljes magasságában kihasználja a teret. Az ilyeneken ugyanis nemcsak kaparni tudnak, hanem játszani, pihenni, illetve a saját környezetüket megfigyelni. Tökéletes választás lehet tehát azok számára, akiket a helyhiány riasztott vissza idáig a macskatartástól.

Hogy megválaszoljam a cikkem címében feltett kérdést, ami valószínűleg összezavarta a kedves olvasót…

Nos, azt hiszem, egyelőre még nem tudok megbízható válasszal szolgálni. Várjuk meg ezzel a brit tudósokat, de addig is, szerezze be mindenki a magának és kis kedvencének megfelelő darabot. Ne várjuk, hogy magától „teremjen”!