Budapest munkásszállásaihoz csatlakoztunk

Története annak, hogyan alakítottuk át az örökölt nagy régi házat egy kisebb munkásszállássá. Budapest munkásszállásokkal bőven el van látva, de mindig akad újabbnak hely, ahogy a munkalehetőségek is egyre nőnek a fővárosban. Nem is kell nagy helynek lennie, a mi apartmanunk is csak néhány szobával és egy konyhával van ellátva, azonban remek extra bevételi forrást jelent, és még ott sem kell lennünk mindennap, hogy felügyelje valaki a helyet. Máris írom a részleteket, mert tényleg megéri belevágni egy ilyen befektetésbe. 

Budapest munkásszállásai nélkül a város sem működne

Budapest munkásszállásairól el lehet mondani, hogy igazán képesek fellendíteni a munkaerőpiacot. Nem csak azért nagyon jó rendszer, mert így a vidékiek is kényelmesen tudnak a fővárosban dolgozni, de magának a városnak is jó, hogy mindig van megfelelő munkaerő. Általában ezeken a helyeken a munkásemberek, fizikai munkások szállnak meg, akikre nagy szükség van itt, minden építkezéshez, átalakításhoz szükség van egy egész csapatra. A főváros azonban annyira túltelített, hogy az albérletek árai az egekbe szöktek, miközben a lakások minősége nem lett jobb. Ezeket a helyeket pedig elfoglalják a jövedelmezőbb állással rendelkező dolgozók, karrieristák, illetve azok a fiatalok, akiket a szüleik támogatnak, vagy nem félnek együtt élni akár több szobatárssal is. Ha az ember csak egy munkát szeretne, akkor az albérlet egyébként is csak feleslegesen veszi el a keresett összeg jelentős részét. A fővárosban, habár jobban fizetnek a vidéki átlagnál, mégsem annyival, hogy jó ötlet legyen egy igényesebb albérletbe költözni. 

budapest-munkasszallas_pic2

Miért jobb Budapest munkásszállás szempontjából az albérletnél? Először is, csak azokat a napokat kell fizetnie az embernek, amiket konkrétan a helyen tölt, persze ez azzal  a hátránnyal is jár, hogy sajnos nem költözhet az ember oda, bár különböző megoldások azért szoktak lenni erre is. Hogyha az ember tehát egy héten öt napot dolgozik, kettőt viszont nem kell fizetni. A szállás egy részét állhatja a munkaadó is, úgyhogy az ember még jobban járhat, hogyha sikerül ezt is elintéznie. 

Esetleg vannak kifejezetten olyan munkásszállások is, amiket kifejezetten egy cég indít, hogy a saját munkásainak legyen helye, azonban erre független munkásszállás vezetőjeként inkább nem is térnék ki. 

Budapest munkásszállásai vállalkozói szemmel

Hogyan üzemeltethetünk jól működő munkásszállást? Budapest munkásszállásai alapvetően kényelmesek, arra mindenkinek figyelnie kell, hogy ne legyen egy nagyobb számú ágy egy szobában, mert sok embernek ez kényelmetlenséget okoz. Érdemes lehet esetleg több szobához különböző ágyszámot rendelni, még ha a négyzetméter értékek meg is egyeznek. Így mindenki választhat a számára megfelelő közül, és nagy előnye, hogy így különböző árkategóriákat is megszabhat az ember. Nálunk ezzel nem volt gond, a kisebb szoba kétszemélyes lett, míg a legnagyobb hat főnek ad alvási lehetőséget. Mivel alapvetően nincs sok szoba, így kettő fürdőszoba került kialakításra, az egyik kifejezetten a nagy szobából nyílik, a másik pedig a többi szobának összesen, de emellett van egy külön fürdő is az épületben, hogyha valaki szeretné azt használni. Konyhából egy került kialakításra, egy viszonylag nagy helyiségben, ahol egy hosszú asztal szolgál az étkezésre, úgyhogy kényelmesen ehet egymás mellett akár az egész csapat. A főzéshez minden feltételt kialakítottunk, egy teljesen felszerelt konyhát szerettünk volna biztosítani, ahol nem csak az edények és egy kávéfőző van, hanem a legfontosabb hozzávalók is, amiket az ember hajlamos elfelejteni a boltban. Só, cukor, pirospaprika, olaj… Ezekre nálunk nincs gondja a munkásoknak. 

budapest-munkasszallas_pic4

A jó felszerelés és a kényelmes kialakítás azonban még önmagában nem a siker kulcsa, attól még nem biztos, hogy nagy forgalmunk lesz, vagy nem elég tartós. Jó, ha közel van a szállás a munkalehetőségekhez, és könnyen elérhető tömegközlekedéssel bármi. Persze az is szükséges, hogy a környék jó legyen; nálunk szerencsére ilyesmire nem volt gond. Budapest munkásszállásainak azonban kell a marketing, ezért én regisztráltam a szállást egy olyan oldalhoz, ami kifejezetten igényes munkásszállókkal foglalkozik, és nem kellett csalódnom. Kijöttek tőlük, végigmutattam az egész helyet, beszélgettünk, elmondtam, hogyan működik az új emberek felvétele, a takarítás, milyen házirendi szabályokat kell betartani. Meg is kaptam az eredményt, mindent rendben találtak, amihez meg volt megjegyzésük, azt ki tudtam korrigálni. Hibák persze voltak kisebbek, nekem is ez az első szálláshely, amit vezetek. Mióta felkerült az oldalukra ajánlásként a szállásunk, azóta szinte soha nincs üres ágy, és nem egy tartós vendégünk is van már. 

Tapasztalatom: Budapest munkásszállásai

Budapest munkásszállásai összességében kényelmesen meg tudnak élni egymás mellett. A város akkora, hogy semmiből nem lehet elég, mindig lesz újabb vállalkozásokra kereslet, amiket érdemes is megragadni, hogy ne maradjunk le olyan pénzügyi bővülések lehetőségéről, mint egy munkásszállásból származó bevétel.