Alternatív megoldás a munkásszállók kérdésre

Véleményem szerint a munkásszállás kiváló alternatívává tud válni bizonyos estekben. Bennem felmerült az a kérdés, hogy a munkásszállók egyébként kiváló lehetőségek lennének, olyan társadalmi problémák megoldására, mint a mindannyiunkat foglalkoztató hajléktalan kérdés. Számomra ez mindig egy egészen kényes terület volt, amiről nagyon nehéz objektív véleményt nyilvánítani, hiszen a kérdéskör mindkét pólusa, mély felháborodást tud szülni.  De szubjektív véleményem szerint, a munkásszállók működése kiváló megoldást tudna nyújtani ezekre a folyton felmerülő problémákra. Elsősorban hatalmas előny lenne, hogy nem lenne szűkség arra, hogy külföldről hozzunk munkásokat. Másrészt önmagában a hajléktalan kérdést is azonnal megoldaná, nekik lenne munkájuk és szállásuk, az országban pedig nem lenne munkaerőhiány. Szerintem abszolút win-win helyzet.

De sajnos tisztában vagyok azzal, hogy sok hajléktalannal nem az a baj, hogy nem tudna normálisan elhelyezkedni, hanem az, hogy abszolúte nem is akar. Arra meg senkit nem lehet kötelezni, hogy dolgozzon. Mindenesetre úgy gondolom ez a gondolatmenet, ha mást nem is, de egy eszmefuttatást minden bizonnyal megért.

Munkásszállók vidéken

Ha már megvizsgáltuk a Budapesti munkásszállók árait és kínálatát, egy rövid bekezdést ejtsünk a vidéki munkásszállókról is, hiszen lehetséges, hogy valakinek specifikusan erre van igénye.

A fővárost elhagyva egészen más helyzettel találkozhatunk. Ugyanis valóban található hasonló ár viszonylatban szállás, mint akár Pesten. De legnagyobb megdöbbenésemre találtam elképesztően alacsony áron is hasonló felszereltséggel rendelkező, a képek alapján igényesnek tűnő munkásszállást, mindössze 999 Ft / éjért. Egészen lesokkolódtam, hogy ennyire minimális összegért is lehet ma Magyarországon szállást találni.  Mindehhez pedig a tájékoztató alapján, található külön mosó illetve vasaló tér, továbbá ingyenes wifi és szobánként tv, illetve közös társalkodó helység, kerti grillezős rész és belső konditerem. Ami, legyünk őszinték 999 Ft- ért koránt sem rossz kínálat. Továbbá a békés együttélés érdekében egészen korrekt házirend is hozzá tartozik a szálló működéséhez. 

Soha nem is gondoltam volna, hogy léteznek ennyire olcsó munkásszállások vidéken. De nagyon biztató az, hogy olyan emberek is, akik nincsenek annyira jó anyagi körülmények között ennyire könnyedén, minimális erőfeszítéssel lakhatáshoz tudnak jutni.

Munkásszállók Budapesten

A következendőkben a munkásszállók anyagi igénybe vételét vizsgálnám. Ugyanis valamiféle alap költséggel (nyilván a fenntarthatóság végett) ez is jár.  Itt elsősorban leszögezném, hogy nem az olyan jellegű munkásszállókról beszélek, amelyeket konkrétan egy adott cég üemeltet a szuverén dolgozóinak, hanem olyan szállókról, amelyek a munkásokra vannak specializálva, ezáltal közel sem olyan drágák, mint a szállodák vagy az apartmanok. Elsődlegesen Budapesti munkásszállókat néztem meg, ahol a legtöbb helyen egy naptól terjedően egy teljes hónapig lehet szállást foglalni. Így az ár automatikusan kedvezményesebbé válik, ahogyan nő az ott tartózkodás ídőtartama. Találkoztam olyan szállóval, ami alapból egy éjszakára 3500 – indul, de amennyiben egy hét, vagy annál több ideig marad az illető ez az ár 2500-ra csökken per/ éjszaka. Ami valljuk be Budapesten egy fullosan felszerelt szobában, abszolút jó árnak bizonyul főleg, hogy itt alapvetően kétágyas szobákról beszélünk. Viszont, aki ennél sokkal bátrabb az akár 8 ágyas szobát is választhat, így még jobban lefaragva, a már amúgy sem drága összegből. Felmentem egy ilyen Budapesti munkásszálló honlapjára és egészen ledöbbentem, hogy mindezek mellé, még mindig frissen takarított szobát, mosógépet, szárítógépet, 24 órás porta szolgálatot, ingyenes parkolási lehetőséget, wifit és teljes biztonságot ígérnek.

Miért érdemes munkásszállót választani?

Mint azt már a fentiekben is említettem elsősorban azért érdemes kipróbálni, mert rengeteg pénzt lehet vele megspórolni. Továbbá igazán praktikus, hogy ha munka miatt kényszerül valaki egy- két napra vidékre és nem akar egy vagyont kiadni szállodára, hogy egy ilyen lehetőség is áll a rendelkezésére. Azok menyugatására, akik gondolkodnak ilyen alternatívákban, de ilyen területen hasonlóan magas elvárásokkal rendelkeznek, akárcsak én, megnyugtatásképpen mondom, egészen modern, jó stílusú, akár egy jobb apartmanra hajazó kivitelezések is találhatóak. Nyilván nem ajánlatos ebben az esetben egy luxus hotelre asszociálni, de szerintem nagyon igényes munkásszállókat is lehet találni. Nyilván nem annyira alacsony áron, mint amiről a fentiekben beszéltem, de még mindig sokkal elérhetőbb, mint egy szálloda árkategóriája.

Mindent összevetve szerintem mindenképpen érdemes adni ennek a lehetőségnek is egy esélyt. Hiszen könnyedén lehet, hogy kisebb kutató munka után kiváló minőségi szállást tudunk találni.