WC tartály: nagy a választék

A WC tartály vásárlására egyszer, legfeljebb párszor kerül sor egy emberöltő alatt, s mivel a kettő között akár több évtized is eltelhet, előfordulhat, hogy tanácstalanul állunk az új innovációk előtt. Ennek tipikus példája, amikor a nagyszüleim házát újítottuk fel, közel negyven év után először, s minden le lett cserélve, beleértve a régi, szigetelés nélküli tartályt is. Akkoriban csak ilyenre volt lehetőség. Mire azonban a felújításra sort került, már nem csak szigetelés nélküli, hanem számtalan más típus is elérhetővé vált. Így a nagymamám kissé zavartan állt, amikor megkérdeztük tőle, hogy alsó vagy felső, esetleg falba süllyesztett fajtát szeretne-e. Bár a felső, szigetelés nélküli tartály majd ötven éven keresztül megbízhatónak bizonyult, sajnos az kedvező ára ellenére nem a legjobb választás, hiszen hangos és csúnya A tartály messze helyezkedik el a csészétől, ami miatt egy csővel kell összekötni a kettőt, s ez látszik – akár akarjuk, akár nem. Régebbi panelházakban is gyakran előfordulnak meg effélék, s így a zajnak köszönhetően három emelettel lejjebb is hallani az ügyködést.

WC tartály: milyen típusok vannak?

A szigetelés nélküli felső WC tartály csak egy típus a sok közül. A tartályokat alapvetően két nagy csoportba lehet osztani: a falon kívüli és a falon belüli tartályok csoportjába. Ezen kívül különbséget szoktak tenni felső és alsó elhelyezkedésű között. A szigeteléssel ellátott fajtánál már nem jelent problémát a párásodás meleg időben.

Az alsó elhelyezkedésű tartályoknál a tartály közelebb van a WC csészéhez, s itt egy vastagabb csövön keresztül folyik át. Ezeknek a tartályoknak a szerelése is egyszerűbb, ami azért is hasznos, mert így könnyen és gyorsan is javíthatók. Ráadásul az alkatrészek beszerzése és ára is kedvező. Ilyen alsó elhelyezkedésű tartály kapható műanyag, vagy kerámia/porcelán kivitelben is. Utóbbiak eleganciája a fürdőszoba esztétikájához is hozzájárul. Ezeket a típusokat monoblokkos tartálynak is szokták nevezni.  Általában a csésze és a tartály egy termékcsalád részei, így harmonizálnak, s akár együtt, akár külön-külön is megvásárolhatók. A csinosabb megjelenés egy magasabb ár-kategóriát képvisel, mint egy műanyag tartály, de cserébe a minősége kiemelkedő. Megfelelő karbantartás mellett egy életre szólnak.

A falba süllyesztett WC tartály egyre népszerűbb, hiszen mind közül ez a legelegánsabb típus. Beépített wc-ként is találkozhatunk vele. Legnagyobb előnye ennek a fajtának az, hogy maga a tartály takarásban van, nem ront a fürdőszoba, mellékhelyiség megjelenésén, s a beépítéssel egy keskeny polcra is szert tehetünk, ami hasznos lehet. Ha elromlik, ha a WC folyik, egy előre kialakított szerelő nyíláson keresztül történik a javítás. Egy speciális keret (szerelőkeret) segítségével építik be őket, amelyet utána beburkolnak. Mivel beépített elemekről van szó, s a tartályok is magasabb minőséget képviselnek az eddig felsoroltaknál, a javítás és az alkatrészek ára is többszöröse lehet a többinél.

A tartályok kaphatók egy, illetve két nyomógombos változatban is. A két nyomógombos a víztakarékosabb, annál választható a vízmennyiség: az egyik gomb megnyomásával kevesebb, míg a másik megnyomásával több víz folyik le. A két nyomógombos tartályok esetében többnyire 3 liter víz távozik a kisebb nyomógomb használatakor, és kb. 6 liter a nagyobb öblítésnél.

WC tartály: melyik a legesztétikusabb?

A megfelelő anyaggal bármelyik lehet esztétikus, de a címet egyértelműen a beépített tartály kapja. Amennyiben a kinézet az egyik fő szempont, akkor érdemes ezt választani. Természetesen a lehetőségek a mellékhelyiség paramétereitől is függenek. Nem mindegy, hogy a vásárolt tartály hova kerül majd, milyen lefolyó került kiépítésre. Másmilyen csésze szükséges a falban van a lefolyócső (hátsó kifolyású) és ha a padlóban (alsó kifolyású). Arra is gondolni kell, hogy a fürdőszoba és a mellékhelyiség egy, vagy két külön helyiség. S persze a bútorzattal is számolnunk kell a döntés előtt.

WC tartály vásárlásakor figyeljünk arra, hogy a tartályba az öblítő szelep hány oldalról szerelhető be. Ennek az elzáró csap helyzete miatt van jelentősége. A két nyomógombos tartályok esetében többnyire 3 liter víz távozik a kisebb nyomógomb használatakor, és kb. 6 liter a nagyobb öblítésnél.

WC tartály: hogyan oldható meg a javítás beépített tartály esetén?

A beépített tartályokat nem érdemes házilag megoldani. Előfordulhat, hogy nem komoly a probléma, pl. a csészében folyik a víz. De ha a fal nedvesedik, akkor bizony akár bontásra is szükség lehet. Mivel egyik sem kézenfekvő, szükség van a szakemberre, mert több kárt okozhatunk, mint hasznot, ha magunk próbálkozunk. Nem érdemes szereléssel kapcsolatos kisfilmekből praktikákat meríteni, mert lehet, hogy alapesetben kis költségű javítás a végén több tízezer tétellé fajul.