A Korona vírus PCR teszt, avagy a gyakorlati tapasztalatok

 Miután a párommal rendszeres jelleggel járunk film forgatásokra és kisebb szerepekre besegíteni, tulajdonképpen már mondhatni rutinosan mozgunk a koronavírus PCR teszt rendszeres szűrésében, ugyanis tulajdonképpen heti szinten végeznek rajtunk ilyen jellegű szűrést, mivel nyilvánvalóan a forgatásra még véletlenül sem kerülhet be olyan személy, aki koronavírus fertőzött. Így a már többszöri tesztelés után, úgy hiszem, abszolút hitelesen tudok beszámolni a koronavírus PCR teszttel kapcsolatos tapasztalataimról. Alapvetően úgy gondolom, hogy bár abszolút nem a koronavírus a legnagyobb veszélyforrás a világon, mégis alapjáraton fontos az, hogy olyan jellegű eseményeken, melyeken viszonylag többen vagyunk, mindenképpen végezzünk koronavírus tesztet, hiszen alapjáraton nyilván nem az a cél, hogy megfertőzzük egymást, hanem sokkalta inkább az, hogy óvjuk egymás egészségét.

Amikor először csináltunk koronavírus PCR tesztet nagyon meglepődtem azon, hogy mennyire rövid ídő alatt már eredmény mutat az adott vizsgálat, ugyanis mindössze 15 perc volt szükséges ahhoz, hogy megjelenjen a teszt negatív eredménye. Maga a vizsgálat egy kissé kellemetlen ugyanis a garatról veszik a mintát, melyhez egészen le kell nyúlni a torkon és valóban egy kissé kellemetlen érzést tud nyújtani, de ettől függetlenül abszolút túlélhető maga a mintavétel. A minta alapján pedig ténylegesen mindössze 15 percre van szükség ahhoz, hogy megjöjjön az eredmény. Én személy szerint úgy gondolom, hogy a PCR koronavírus teszt kiváló lehetőség arra az esetre, ha gyorsan és viszonylag olcsón szeretnénk megtudni azt, hogy fertőzöttek vagyunk e vagy sem. Én személy szerint több esetben is nagyon hasznosnak tartottam ezt az eljárást és úgy gondolom, hogy abszolút nagy segítség tud ez lenni bizonyos esetekben, hogy mindössze pár ezer forint ellenében hozzá lehet jutni az eredményhez nagyon rövid idő alatt. Az alábbiakban egy rövid szakszerű bemutatást szeretnék nyújtani a PCR koronavírus tesztel kapcsolatban.

A PCR koronavírus tesztről általánosságban

A koronavírus – SARS-CoV2 szervezetünkben való kimutatásához, szükségünk van egy úgynevezett PCR tesztre, mely viszonylag hamar, egészen pontosan mindössze 15 perc leforgása alatt kimutatja azt, hogy a teszt alany valójában hordozza e a szervezetében a korona vírus fertőzését amennyiben nem hordozza úgy a teszt eredménye 15 perc eltelte után negatív lesz, amennyiben pedig hordozza úgy 15 perc után pozitív eredmény jelenik meg. A korona vírus PCR-tesztelés a vírus RNS-ét képes kimutatni az orrból és a garatból vett mintákon keresztül, mely folyamat, mint ahogyan már a fentiekben is említettem, olykor egy kisebbfajta kellemetlenséggel jár, de ettől függetlenül a gyors és viszonylag olcsó eredményért megéri ezt a megoldást választani. Az adott eljárás a tünetes betegek és a tünetmentes, fertőző hordozók azonosítására is egyaránt alkalmas. Alapvetően a koronavírus PCR teszt abszolút megbízható eredményekkel szolgál és egészen biztosan kiszűri a megbetegedéseket illetve a fertőzöttséget, hiszen már egészen alacsony szervezetünkben levő vírusszint esetén is képes pozitív eredményt kimutatni. Ha szeretnénk magunkat teszteltetni, magánúton itt tudunk például Koronavírus PCR tesztet igényelni: https://www.synlab.hu/lakossagi/leiras/deruljon-ki-vajon-atesett-e-koronavirus-fertozesen

Mi szükséges a koronavírus PCR teszteléshez?

Amennyiben nem a munkahely miatt szorulunk tesztelésre, illetve nem valamilyen módon köteleztek arra, hogy ezt ingyenesen vagy fizetve elvégezzük, akkor szükséges tudni, hogy a tesztek elvégzéséhez első körben online belgyógyászati konzultáció szükséges. Ugyanis a legtöbb esetben az adott orvos határozza meg, hogy a tesztet szükséges e elvégezni, illetve már a legutóbbi törvénymódosítás óta, nem csupán a belgyógyász végezheti el az adott vizsgálatot, hanem házi orvos is felírhatja. Viszont ebben az esetben is figyeljünk arra, hogy ez nem bérmentes tesztelés, hanem még abban az esetben is, ha az orvosunk írja fel is szükséges kifizetnünk az adott összeget.

Egyébiránt nyilvánvalóan a koronavírus PCR teszt esetén a mintákat laboratóriumban szakszerű vizsgálatok során vizsgálják ki a laboratóriumi szakemberek, az eredményt pedig az adott szakorvos értékeli ki és dönt a látottak alapján. Pozitív eredményeket a törvényi előírások értelmében az orvos hatóság felé köteles jelenteni a teszt eredményét így ennek tudatában végezzük a tesztelést.

 Én személy szerint mindenkinek javaslom a korona vírus PCR tesztet ugyanis abszolút jó megoldás arra az esetre, amennyiben gyanakszunk arra, hogy vírusosok lennénk. Ebben az esetben inkább válasszuk a tesztelésnek a megoldását. Hiszen ebben az esetben biztos vagyok abban, hogy jobb félni, mint megijedni és inkább intézzük el mielőbb, minthogy megfertőzzünk másokat.