Honnan jött a kültéri LED szalag ötlete?

Először a szüleim dunaparti nyaralójában találkoztunk ezzel a megoldással. Ők a terasz fölé húzott gerendákra rögzítették a LED szalagot, így ahányszor meglátogattuk őket és sütögetésre került sor, egyrészt nagyon praktikus volt a fény miatt, másrészt rendkívül hangulatos környezet fogadott minket. Ugyan ők egyszerű, hidegfényű fehér fényű kültéri LED szalagot választottak maguknak, mint kiderült a lehetőségek végtelenek. Válaszhatunk RGB szalagot is, ha színesre vágyunk. Édesapám vérbeli horgász, ezért a színválasztásnál és fényerősségnél ők arra is ügyeltek, hogy az éjszakai horgászat során mindent rendesen lásson.

Mi is belefogtunk hát egy LED szalagos projektbe, ezen felbuzdulva. Először is meglátogattunk különböző lakberendezési oldalak, hogy ötleteket gyűjtsünk, hogyan helyezzünk el egy kültéri LED szalagot. A fejünk fölötti megoldást már ismertük, de szerettünk volna ennél kreatívabbak lenni. Legalábbis én. A párom nem ragaszkodott egy konkrét elképzeléshez, és nem szólt meg a túlbuzgóságomért, amíg nem estem túlzásba. Függetlenül ettől, az ő véleményét tartottam a legfontosabbnak a végleges döntésnél.

Mire is használhatunk egy kültéri LED szalagot?

LED szalagot, különösen kültéri LED szalagot, amit az időjárási viszontagságot miatt strapabíróbbra terveztek, bárhova tehet az ember. De tényleg bárhova. Még bentre is. Sőt, olyan helyiségekben, ahol az átlagosnál nagyobb a páratartalom, kimondottan ajánlott kültéri LED szalagot választani. Ilyen többek között a fürdőszoba. Még az is lehet, hogy ez lesz a következő lakásfelújítási projektünk.

 A nézelődés során újabb és újabb elképesztő lakberendezési ötletek jöttek szembe velünk. A megfelelő minőségű kültéri LED szalagokat por-, fröccsenés- és vízállóra tervezik, azonban a bekötés megfelelően szigetelésére már nekünk kell ügyelnünk. Ehhez vásárolható szilikon alapú ragasztó, a rögzítéshez pedig szilikon pánt is, ha azt preferáljuk. A legtöbb LED szalag vágható, 3-5 centiméterenként előre gyártott forrasztási pontokkal látják el őket, így bármilyen hosszra is van szükségünk, nem jelent akadályt.  3-5 cm távolságból már teljesen összefüggő, homogén fényt vetítenek a kívánt felületre. A kültéri LED szalagok egy csepp és port álló átlátszó szilikon bevonattal látják el, ami megvédi külső hatásoktól a szalagot és a LED chippet.

Úgy vélem a legelterjedtebb a teraszfedélhez rögzített LED világítás. Ezzel találkoztunk a szüleimnél is. Szinten gyakori az eresz mentén vezetett LED szalag is, és mint azt láthattunk nem csak karácsonykor. A legérdekesebb talán az volt, amikor az egyik képen a kültéri LED szalagot egy kerti tó csobogójához telepítették, a vízfelszín alá.

Végül három variációra csökkentettük a lehetőségeket. Nagyon szerettem volna, ha a mi megoldásunk egyedi, de legalábbis nem annyira általános. Még akkor is, ha több munkát kell belefektetni, és talán egy kicsivel költségesebb.

A LED szalag szerencsére nem nagy kiadás. Már igen jó minőségűeket lehet nagyon jó áron kapni. Elég, ha ellátogatunk a https://ledguru.hu/led-142/led-szalag-144/kulteri-led-szalag-202 oldalra.

Az igazi kültéri LED szalag kaland…

Azután kezdődött, hogy véglegesítettük a döntésünket. A három élmezőnyös megoldás (lépcsőfokok alá, a kerti járdaszegély tövébe vagy a sütögető pereme alá) közül a járdaszegély megvilágítás került ki győztesen. A pár lépcsőfoknál, ami nekünk a kertünkben akad, nem lett volna elég mutatós, a sütögetőt pedig évente pár alkalommal használjuk csak. Ezekkel szemben a járdánál gyakran megesik, hogy egyikünk a sötétben megbotlik. Nem egyszer rúgtam bele a szegélybe, amikor kivittem a kutyát.

Nem volt szükségünk fényerő szabályozós kültéri LED szalagra, és a színek terén sem szeretjük a túl kihívó árnyalatokat, ezért maradt a melegfehér. A párom és édesapám együtt álltak neki a szalag feldarabolásának és forrasztásának, mivel édesapám villanyszerelő. Azt olvastam, hogy ha nem megfelelő helyen van elvágva a LED szalag, akkor az utolsó LED diódák nem fognak égni. Nem akartunk felesleges kitérőket és megbíztunk a hozzáértésében. A munka oroszlánrésze az öreg téglákkal kirakott járdaszegély felszedése és a szalag diszkrét elhelyezése volt. Ebben már az egész család segédkezett nekünk, hogy minél hamarabb kész legyen a kertünk. Amíg a család férfi tagjai dolgoztak, az édesanyámmal és az anyósommal bent sütöttünk.

Kültéri LED szalag? Igen!

Biztos vagyok benne, hogy nem akarok megállni a járdasegélynél. A következő áldozat a kőperemes kis sziklakert lesz a terasz alatt. Mindig is fontos volt nekünk, hogy a kertünk rendezett legyen. Mindketten ezt hoztuk otthonról. Hihetetlen, hogy egy egyszerű kültéri LED szalag mennyire megváltoztatja az éjszakai összeképet. Arról már nem is beszélve, hogy azóta megszűntek a sötétedés utána balesetek. A mi kertünk lett a családi összejövetelek helyszíne, mert mindenki egyformán jól magát. még egy hosszú, fárasztó nap után is át lehet bárkit csábítani.