Miért akartam EMOS digitális faliórát?

Oké, nem kimondottan EMOS digitális falióra lebegett a szemem előtt, amikor nekiálltam nézelődni. De mindenképpen digitális órában gondolkodtam, mert az egyik barátnőm szüleinél láttam, hogy mennyire praktikus az egész család számára. Akárcsak az ő szülei, az enyémek is már úgy váltogatják nap közben a szemüveget, mint más az alsóneműjét, anyukám távollátó, apukám rövidlátó, estére mindketten elfáradnak és olvasószemüveggel nehéz leolvasni az icurka picurka kijelzőket. Pláne este, ha felébrednek, sokkal praktikusabb, ha a villany felkapcsolása nélkül megnézhetik, pontosan hány óra van, kell-e már kelni, vagy még érdemes visszaaludni?

Ahogy keresgéltem a neten, végül elkezdett körvonalazódni a választék az EMOS digitális falióra már a kezdetektől ott virított a listámon. Persze azért utánanéztem a többinek is. Egyrészt ráértem, mert a házassági évfordulójukra akartam ajándékozni, ameddig még volt egy jó hónapom, másfelől elkezdett egyre jobban érdekelni a dolog, így benne volt a levegőben, hogy magunknak is beszerzek egyet.

Mit vártam az EMOS digitális faliórától?

Ahogy elkezdett szűkülni a kör és én is egyre inkább tisztába kerültem a választékkal és, hogy melyik mit tud, nagyjából sejteni kezdtem, nekünk mire van szükségünk és szüleim, minek örülnének. Őszintén szólva a naptár funkció nem annyira volt érdekes, de a legtöbbnél például szériatartozék, úgyhogy ezzel nem is nagyon foglalkoztam. Az egyik elsődleges elvárásom a szép nagy kijelző volt, hatalmas számokkal, de ezt nem csak az EMOS digitális falióra hozta ab ovo, hanem szinte az összes a választékban. Ez szintén egy olyan szempont volt hát, amivel viszonylag keveset kellett foglalkoznom, akárcsak a rádióvezérlés. A legtöbb már magától beáll a megfelelő időzónára és nem kell óraátállításkor sem nyűglődni velük. Mindezeket a funkciókat az Emos digitális falióra E9280 modell is tudja.

Ami számomra meglepő, hogy számtalan ceruzaelemmel működő verziót találtam. Ez kevésbé vonzó, meg kell mondjam. Mi legalábbis eléggé környezettudatosak vagyunk, igyekszünk aszerint élni és az elemhasználat nem épp a környezetkímélés legjobb módja. Másfelől szüleim sem szeretném, ha gyakran kényszerülnének elemcserére. Lehet, hogy az EMOS digitális falióra nem két havonta merítené le a 3A-s elemeit, de az időjárás állomással már megjárták egyszer, nem akartam még egy elemes dolgot venni nekik. Az is csak odakint rostokol, és már nem használják, mert megunták, hogy folyton új elemet kell tenni bele.

Éppen ezért tetszett nagyon a digitális falióra hőmérővel. Persze nyilván nem a kinti hőmérsékletet meg páratartalmat mutatja, de reggel ad egy kis plusz információt, hogy mennyire van hűvös a szobában, joggal fázunk-e, mennyire kell felöltözni, begyújtani kell-e már? Én még nem vagyok abban a korban, hogy tapasztalatból sejteném, miért, de tény, hogy észrevettem, egyre többször nézegetik a fokokat és foglalkoztatja őket, milyen az idő. Hát az EMOS digitális faliórán nem fog múlni.

Emellett a világító digitális falióra is alapelvárás volt, pont az említettek miatt: ne kelljen felkapcsolni a villanyt, csak, hogy megnézhessék, hány óra van. Ehhez hozzátenném, hogy nagyon praktikusnak tartom időseknek a kivetítő funkciót. Én is egy ilyet választottam magunknak, de nekik pláne jó, hiszen még annál is nagyobban láthatják az időt, mint amekkora a kijelző, ráadásul el se kell fordulni az éjjeli szekrény felé, csak felnézni a plafonra. Teljes kényelem.

Melyik EMOS digitális falióra jött szóba?

Sokáig gondolkodtam az EMOS digitális rádiójel vezérelt falióra e9280-es modelljén. Szép nagy, rengeteg olyan funkcióval, ami egy időjárás állomás kapcsán lett volna fontos és most itt pótolhatnánk, ára sem valami horror, ki lehet akasztani akár a falra is. Külső, belső hőmérséklet mérés, páratartalom mérés, kijelzi a dátumot, van benne naptár, a háttérvilágítással megoldva, hogy este is lássák, mennyi az idő, ha kell. Szüleimnek végül ezt a verziót választottam, mert klasszikus óramutatók járnak körbe, amit tudom, hogy szeretnek. Négy ceruzaelem az ára, de a termék vélemények közt olvastam, hogy sokáig bírja velük, úgyhogy végül beadtam a derekam.

Magunknak azonban nem ezt az EMOS digitális faliórát választottam. Bevallom, az se volt biztos, hogy EMOS lesz, egyszerűen csak ilyet választottam végül. A PCR156-os modell mellett döntöttünk – igen, ehhez már férjemet is odavontam – a kivetítős funkció miatt. Nekünk még a szundira és az ébresztőre is szükségünk van. Oké, ez nem biztos, hogy kimondottan korral járna, lehet, hogy csak szüleim olyan típusok, akik fel bírnak kelni, én meg olyan, aki magától soha, mint Csipkerózsika. De lényeg a lényeg, EMOS digitális falióra vagy sem, nekünk egy erőszakos ébresztőre van szükségünk. Mindamellett szeretem a kivetítő funkciót is, azóta már nagyon megszoktuk.

Összességében jó vásár volt, nem nagy kiadások, viszont sok olyan funkciót tudnak az EMOS digitális faliórák, amik megkönnyítik a mindennapokat. Persze ez a funkcióhalmozás néha azt eredményezi, hogy számunkra érdektelen dolgok is bekerülnek, de őszintén szólva úgy megszokja az ember, hogy ott van, nem lesz zavaró – nem is lesz tőle drágább – ellenben egy idő után kiderül, hogy mégis csak hasznos az. Én sose igényeltem a külső hőmérséklet kijelzést és most mégis használom, mert sokat segít abban, hogy hogy is kéne felöltözzek ahhoz, hogy ne fázzak meg vagy ne süljek meg odakint.