Hogyan válasszuk ki a tökéletes macskaalmot?

A tökéletes macskaalom megtalálása nem lehet egyértelmű feladat. A  piacon már olyan sokféle lehetőség közül választhatunk, hogy a tapasztalatlan gazdi könnyedén belezavarodik a számtalan lehetőségbe. A legjobb ilyenkor, hogyha az ember beleveti magát az internetes kutakodásba. Habár az alom nem a macskánk legdrágább kiegészítőihez tartozik (az oltások, a bolhairtást, a féregtelenítés már inkább), azonban hosszútávon sokat spórolhatunk ezen is. Azonban nem az ár a lényeg, hanem a minőség. Aki már almot vásárol a cicája számára, annak bizonyára a lakáson belül tartózkodik az állat, és mit nem szeret senki? Hogyha a zárt térben kellemetlen szagok terjengenek. Megnézzük ezért azt is, a legjobb minőségű macskaalom kiválasztása mellett, hogy hová érdemes helyezni az alomtálcát, és mire ügyeljünk még, hogy biztosan ne legyenek „balesetek” a használat során.

Szilikát vagy csomósodó macskaalom legyen?

Kedvenceink ezek a termékek, a szilikát és a csomósodó macskaalom is remek választás, a kérdés inkább az, hogy kinek melyik a megfelelőbb választás. Ehhez persze meg kell fogalmaznia az embernek olyan kérdéseket, mint hogy milyen árkategóriát tart megfelelőnek, mennyi időnként szeretné a teljes almot lecserélni, milyen környezetbe szeretné helyezni az almot, és persze az sem utolsó, hogy milyen hatással van a kidobott alom a természetre. Nézzük is meg tehát a két fajtát külön-külön is.

 A csomósodó macskaalom agyagásványokból készül, ennél fogva pedig nagyon jó nedvességmegkötő képességgel bír. Az apró szemcsék a nedvesség hatására csomókat alakítanak ki, így egy megfelelő alomlapáttal a már felhasznált részét az alomnak könnyedén el tudjuk távolítani, és így a teljes cserének az idejét is kitolhatjuk, ami a spórolás szempontjából jó döntés természetesen. Ugyanakkor, találhatunk a piacon ebből a termékből igényes, és kevésbé megfelelő termékeket is, tehát ha elsőre nem válik be a kinézett típusú alom, nem kell rögtön más terveket találnunk, hanem elég, hogyha esetleg a márkanevet cseréljük le egy másikra.

 A szilikát-alom ezzel szemben szódával kevert kvarchomokból áll, ami szintén a nagyon jó nedvességmegkötésről híres, azonban másik nagy előnye, hogy a szagokat is nagymértékben semlegesíteni képes. Ha a lakás központi részében talált az ember helyet az alomtálcának, akkor mindenképpen olyan terméket kell választania, ami a kellemetlen szagokra azonnali megoldást nyújt akkor is, hogyha a gazdi nem mindig van otthon, hogy rögtön kitisztítsa a tálat.  Felhasználási idejét tekintve is csak ajánlani tudom az utóbbi terméket, hiszen olyan mértékben képes a nedvesség felszívására, hogy amíg a teljes alom el nem használódik, gyakorlatilag nem is szorul cserére akár egy teljes hónapon át.

Egyéb kritériumok a macskaalom kiválasztásakor

Mi jöhet még szóba, hogyha ezt a két macskaalom fajtát vizsgáljuk? Természetesen nem mindegy, hogy milyen gyakran kell cserélnünk azt, mennyire képes eltávolítani a szagokat, de az sem elhanyagolandó, hogy melyik milyen súllyal rendelkezik. Ha az ember az internetről rendel, persze a válasz: mindegy. Hiszen úgyis futárszolgálat juttatja el nekünk a csomagot, amit így a súlyától függetlenül tudunk kiválasztani. Ha mégis számít, hogy az ajtónkig hozott rendelés hány kilót nyom, akkor megint csak a szilikát macskaalmot tudom ajánlani.

Minden, amit még tudni akartál a macskaalomról

Korábban már említettem, hogy a környezetvédelem ugyancsak döntő szempont lehet az alom kiválasztásánál, így érdemes megemlíteni, hogy ebből a szempontból a csomósodó alom lesz a nekünk való, ugyanis az biológiailag lebomló anyag. A szilikát fajtánál találhatunk olyat is, ami erre még sajnos nem képes, de már számos biztató fejlesztést is találhatunk, ezért érdemes átböngészni a termékleírásokat. Ezért is jó az interneten vásárolni, itt jól meg tudja fontolni az ember a döntését, és mindent megnézhet az egyes termékekről, amit csak szeretne. Sőt, miután az ember kiválasztott egy terméket, még az interneten található fórumokon is megbizonyosodhat annak a minőségéről.

Ha az alomról az ember mindent tudni akar, akkor az ahhoz kapcsolódó termékek megismerése is létfontosságú. Az alomtálcának kényelmesnek kell lennie, nem túl magasnak, hogy a macska doboznak nézze, és nem is túl alacsonynak, hogy az alomdarabok ellepjék a szobát, és esetleg még a szőnyegbe is belehordjuk azt a lábunkon. Mindenképpen olyat válasszunk, aminek jól elhatárolható széle van, hogy ne történjenek balesetek még véletlenül sem. Ismertessük meg alaposan a cicával a helyet, még mielőtt használnia kéne azt. És persze az alomlapátot se hanyagoljuk el, ami majd a megfelelő higiéniai tisztításban lesz nagy segítségünkre. Ha pedig az ember mindent kiválasztott, akkor nincs is más hátra, mint megvásárolni ezeket a felszereléseket. Ha eddig a kertben élt a cicánk, télen akkor is érdemes lehet behozni, nehogy megfázzon. Azonban, ha ezt tervezzük tenni a hidegebb napokon, akkor már érdemes most elkezdeni az elmulaszthatatlan felszerelések beszerzését, még mielőtt beütnének az igazi fagyok.